Zima

Jak wzmocnić odporność w okresie 

jesienno-zimowym?


Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy nasz organizm jest szczególnie narażony na infekcje. Zimą nasze organizmy są wychłodzone, dlatego potrzebujemy więcej ciepła, aby je ogrzać.

Zwiększona ilość gotowanych posiłków w ciągu dnia pomoże zachować energię i ciepło w organizmie. Warto postawić na ciepłe śniadanie, np. gotowaną owsiankę z bakaliami czy kaszę jaglaną z jabłkiem i cynamonem.

W okresie zimowym wskazane jest dostarczanie energii z ryb, mięsa pieczonego lub duszonego z ziołami, np. tymiankiem, oregano, kminkiem, kozieradką, kurkumą, imbirem, cynamonem. Stosowanie przypraw poprawia strawność pokarmu i wzmacnia odporność.

Zadbajmy, by w diecie nie zabrakło:


Ograniczmy spożycie nadmiernych ilości cukrów, bo one powodują pozbywanie się z organizmu największej ilości witamin i mikroelementów, niezbędnych do aktywności układu immunologicznego.