Zupa z soczewicy

Składniki:


2/3 szkl. czerwonej soczewicy
2-3  pokrojone w kostkę ziemniaki
1-2 pokrojone w kostkę marchewki
1/2 małego selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,5 l wody
250 ml przecieru pomidorowego
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki curry
sól


Przygotowanie:

Dusimy na oliwie drobno posiekaną cebulkę, a kiedy się zeszkli dodajemy czosnek. Czosnek i cebulę dusimy jeszcze chwilkę. Następnie wlewamy 1,5 l wrzątku, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, seler, marchewkę, a po chwili również ziemniaki i soczewicę. Całość gotujemy. Kiedy warzywa i soczewica będą prawie miękkie, wlewamy przecier i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Dla dorosłych zupę możemy doprawić pieprzem cayenne. Zupę można również zmiksować na krem i podawać z razowymi grzankami.


Smacznego smile