Archiwum Aktualności - Przepisy

 

Pasztet z fasoli
10/05/2017

Składniki:

480 g ugotowanej lub 2 puszki białej fasoli
100 g surowej kaszy gryczanej niepalonej
50 ml oleju
1 jabłko
2  cebule
1 duży ząbek czosnku
100 g nasion słonecznika, podprażonych na suchej patelni
2-3 łyżki sosu sojowego tamari
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 owoce jałowca
1 goździk
1 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżeczka octu jabłkowego / winnego
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
1 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól i pieprz
sól i pieprz do smaku
olej ryżowy do smażenia



 

Owsianka
10/05/2017

Składniki:

60 g płatków owsianych górskich (ok. 5-6 łyżek)
1 średni banan
15 g lnu prażonego (1,5 łyżki)
16 g orzechów włoskich (4 połówki)
60 g truskawek mrożonych (6 szt.)
szklanka mleka migdałowego
pół szklanki wody
łyżka miodu gryczanego (lub spadziowego)

 

Zapiekane naleśniki Shreka
13/02/2017

Składniki na naleśniki:

70-80 g liści szpinaku
1 szkl. wody
2 szkl. mleka roślinnego
2- 2,5 szkl mąki pszennej
szczypta soli
50 ml oleju

 

Składniki na farsz:

½ brokułu

1 puszka lub słoik kukurydzy

3 marchewki

2 cebule

1 papryka

2 łyżki oleju

sos pomidorowy

opcjonalnie tarty ser krowi lub wegański 

do farszu dodać można również jarmuż, pieczarki, pokrojonego w kostkę upieczonego kurczaka lub inne ulubione warzywa

 

Zupa z soczewicy
13/02/2017

Składniki:


2/3 szkl. czerwonej soczewicy
2-3  pokrojone w kostkę ziemniaki
1-2 pokrojone w kostkę marchewki
1/2 małego selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,5 l wody
250 ml przecieru pomidorowego
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki curry
sól