Jadłospis

Jadłospis Klubu Malucha 'Bystrzaczek'
20.05 - 24.05.2019
Poniedziałek
Śniadanie
Pieczywo słonecznikowe z masłem, polędwica z piersi, pomidor i szczypiorek, kawa zbożowa
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Gruszka
Zupa
Kalafiorowo – koperkowa na wywarze warzywnym z ryżem (zabielana)
7
Mleko i produkty pochodne
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Makaron penne w sosie a’la carbonara (z szynką wieprzową), kompot z jabłka i truskawki
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Rogal z masłem i dżemem/ słodzony sokiem jabłkowym, herbata rumiankowa
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Wtorek
Śniadanie
Płatki owsiane z żurawiną i bananem, pieczywo wieloziarniste z masłem, sałatą i papryką, herbata malinowa
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Banan
Zupa
Krupnik na wywarze drobiowo-warzywnym z włoszczyzną i kaszą bulgur
1
Zboża zawierające gluten
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Sznycel z indyka, ziemniaki z prażoną cebulką, surówka z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
Podwieczorek
Sałatka makaronowa (makaron ryż, ogórek świeży, szynka), wek z masłem, herbata owocowa
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Środa
Śniadanie
Tosty razowe z serem żółtym i szynką, ogórek i rzodkiewka, herbata z miodem
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Sok wieloowocowy
Zupa
Barszcz czerwony na wywarze wieprzowym z ziemniakami (zabielany)
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Domowe kluski na parze z dżemem malinowym (niskosłodzonym), masełko, kompot z rabarbaru
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Wek z masłem, kabanosy, ogórek małosolny, herbata malinowa
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Czwartek
Śniadanie
Bułeczka grahamka z masłem i szynka krucha, pomidor i szczypiorkiem, kakao
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Marchew
Zupa
Krem z ziemniaków z natką pietruszki i grzankami (zabielany)
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Pieczeń ze schabu w sosie pieczeniowym, kasza gryczana, surówka Colesław, kompot
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Panna Cotta z musem truskawkowym, woda
7
Mleko i produkty pochodne
Piątek
Śniadanie
Grysik na mleku z śliwką suszoną, pieczywo wieloziarniste z masłem, rzodkiewką i sałata lodowa
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Jabłko
Zupa
Grysikowa na rosole z warzywami (marchewka, pietruszka, seler)
1
Zboża zawierające gluten
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Kotlet jaglano-rybny (wyrób własny) w sosie śmietanowo-warzywnym, ziemniaki, kompot z jabłek i malin
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
4
Ryby i produkty pochodne
Podwieczorek
Bułka grahamka z masłem i miodem, herbata rooibos
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  poniżej podajemy spis alergenów,  a w jadłospisie przy każdym daniu numer alergenu, jaki to danie zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)