Jadłospis

Jadłospis Klubu Malucha 'Bystrzaczek'
15.07 - 19.07.2019
Poniedziałek
Śniadanie
Pieczywo graham z masłem, wędlina, papryka i ogórek świeży, kawa zbożowa
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Arbuz
Zupa
Rosół z ryżem na wywarze drobiowo-warzywnym z marchewką i zieloną pietruszką
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Spaghetti w sosie Shreka (szpinakowym, z łopatki wieprzowej), woda z pomarańczą i melisą
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Bułeczka grahamka z twarożkiem, sałatą i ogórkiem kiszonym, napar z lipy
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Wtorek
Śniadanie
Płatki ryżowe na mleku z żurawiną i słonecznikiem, pieczywo wieloziarniste z masłem, pomidor i sałata lodowa, herbata z cytryną
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Sok
Zupa
Ogórkowa na wywarze warzywnym z kaszą jaglaną (zabielana)
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Delikatny gyros z piersi z kurczaka, sos tzatziki (z zielonym ogórkiem), ryż z warzywami (włoszczyzna), kompot wieloowocowy
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Budyń z borówką amerykańską, herbatniki, herbata rooibos
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Środa
Śniadanie
Tosty razowe z serem żółtym i szynką, ogórek i rzodkiewka, herbata z miodem
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Marchew
Zupa
Ziemniaczana na zasmażce
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Naleśniki z musem truskawkowym i sosem czekoladowym (na bazie kakao), kompot z jabłek z aronią
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Jabłko zapiekane z sosem czekoladowym, napar z lipy
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Czwartek
Śniadanie
Bułeczka kajzerka z masłem, wędlina drobiowa, papryką i rzodkiewką, kawa zbożowa
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Sok
Zupa
Pomidorowa z przetartych pomidorów z natką pietruszki i makaronem (zabielana)
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Kotlet mielony, kasza bulgur, sos szczypiorkowy, buraki z jabłkiem, woda z cytryną i miętą
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Pieczywo z pasztecikiem wieprzowym, ogórek małosolny, herbata z pomarańczą
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Piątek
Śniadanie
Bułeczka grahamka z masłem, sałatą i pomidorem, jajko gotowane, kakao
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Jabłko
Zupa
Jarzynowa na wywarze warzywnym (zabielana)
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z marchewki z porem, kompot z jabłek
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
4
Ryby i produkty pochodne
Podwieczorek
Ciasto ucierane z rabarbarem, napar rumiankowy
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  poniżej podajemy spis alergenów,  a w jadłospisie przy każdym daniu numer alergenu, jaki to danie zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)