Zupa z soczewicy

Składniki:

  • 2/3 szkl. czerwonej soczewicy
  • 2-3  pokrojone w kostkę ziemniaki
  • 1-2 pokrojone w kostkę marchewki
  • 1/2 małego selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l wody
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól

Przygotowanie:

Dusimy na oliwie drobno posiekaną cebulkę, a kiedy się zeszkli dodajemy czosnek. Czosnek i cebulę dusimy jeszcze chwilkę. Następnie wlewamy 1,5 l wrzątku, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, seler, marchewkę, a po chwili również ziemniaki i soczewicę. Całość gotujemy. Kiedy warzywa i soczewica będą prawie miękkie, wlewamy przecier i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Dla dorosłych zupę możemy doprawić pieprzem cayenne. Zupę można również zmiksować na krem i podawać z razowymi grzankami.

Smacznego!