Jadłospis

Jadłospis Klubu Malucha 'Bystrzaczek'
22.04 - 26.04.2024
Poniedziałek
Śniadanie
Pieczywo graham z masłem, wędlina, szynka krucha, ogórkiem i rzodkiewką, kakao S,TK,: ml.sojowe, F,TL: ml.owsiane H: ml.swoje B/M- magr.b/mleczna O:kawa zbożowa JW:b/g
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Jabłko
Zupa
Grysikowa z warzywami i natką pietruszki JW: Ryżowa z warzywami
1
Zboża zawierające gluten
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Spaghetti bolognese (łopatka wieprzowa, pomidory, papryka, przyprawy), kompot B/J B/G TK: b/pomidora
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
Podwieczorek
Rogal z masłem i miodem, mleko J: chleb b/g, B/M: pieczywo słonecznikowe B/M- magr.b/mleczna
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Wtorek
Śniadanie
Płatki owsiane na mleku z rodzynkami i gruszką, pieczywo wieloziarniste z masłem, pomidorem i szczypiorkiem, herbata z cytryną B/M: pieczywo pszenne S,TK,: ml.sojowe, F,TL: ml.owsiane H: ml.swoje, J:pieczywo b/g, TK:rzodkiewka, S: pł.jaglane
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Banan
Zupa
Krem z brukselki (z włoszczyzną, czerwoną cebulą i ziemniakami) z grzankami (niezabielany)
1
Zboża zawierające gluten
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Duszona pierś z kurczaka w sosie śmietanowym, ziemniaki, buraki, kompot B/M w sosie koperkowym Tk: sałata lodowa z sosem winegret,
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Deserek mleczny, chałka z masłem herbata rumiankowa B/M- owocowy j.kokosowy, wafitki
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Środa
Śniadanie
Tosty z serem i szynką, papryka i ogórek, kawa zbożowa S,TK,: ml.sojowe, F,TL: ml.owsiane H: ml.swoje B/M- magr.b/mleczna B/M ser vege JW.:b/g
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Marchew
Zupa
Ogórkowa z kaszą jaglaną (zabielana) B/M
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Knedle z jagodami polane masłem, kompot B/M B/J B/G Kluski śląskie b/j z musem porzeczkowym,
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Kabanoski, pomidorki koktajlowe, wek z masłem, napar 7 ziół B/M: pieczywo pszenne, magr.b/mleczna TK: ogórek
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Czwartek
Śniadanie
Bułeczka kajzerka z masłem, wędlina, papryką czerwoną i sałatą, kawa zbożowa S,TK,: ml.sojowe, F,TL: ml.owsiane H: ml.swoje B/M- magr.b/mleczna
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Kiwi
Zupa
Barszcz biały z ziemniakami (zabielany) B/M Krem z brokuła z grzankami B/G
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i ryżem, kompot TK: Kurczak w sosie warzywnym
1
Zboża zawierające gluten
Podwieczorek
Sałatka owocowa, herbatnik, herbata rooibos B/M B/J B/G paluch kukurydziany
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Piątek
Śniadanie
Płatki ryżowe, brzoskwinia i żurawiną, pieczywo wieloziarniste z humusem, sałata i pomidor, herbata z cytryną B/M: pieczywo pszenne S,TK,: ml.sojowe, F,TL: ml.owsiane H: ml.swoje, J:pieczywo b/g, TK:rzodkiewka,
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Mandarynka
Zupa
Rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką B/J B/G
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Kotlet jaglano-rybny w sosie cytrynowym (zabielany), ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z marchewką, kompot B/M B/J B/G Kotlet jaglano-rybny b/j w sosie szczypiorkowym,
1
Zboża zawierające gluten
4
Ryby i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Drożdżówka z serem, napar mięta z jabłkiem B/M, B/J, B/G: wafle ryżowe, magr.b/mleczna, dżem
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  poniżej podajemy spis alergenów,  a w jadłospisie przy każdym daniu numer alergenu, jaki to danie zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)