Jadłospis

Jadłospis Klubu Malucha 'Bystrzaczek'
04.12 - 08.12.2023
Poniedziałek
Śniadanie
Pieczywo słonecznikowe z masłem, wędliną, sałata i ogórek, kawa zbożowa Sy,T,: ml.sojowe, F,T: ml.owsiane H:ml.swoje B/M- magr.b/mleczna
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Jabłko
Zupa
Kalafiorowo-koperkowa z ryżem (zabielana) B/M
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Kluski śląskie z mięsem mielonym w sosie pieczeniowym, buraki, kompot B/M B/G B/J T: ogórek zielony z sosem winegret
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
Podwieczorek
Kisiel z tartą gruszką, paluch kukurydziany, woda
Wtorek
Śniadanie
Płatki owsiane na mleku z żurawiną, pieczywo wieloziarniste z humusem, sałatą i pomidorem, herbata z miodem i cytryną S,H:pieczywo pszenne Sy,T,: ml.sojowe, F,T: ml.owsiane H:ml.swoje T: rzodkiewka S:pł.jaglane
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Banan
Zupa
Rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką B/J
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Zraz drobiowy z warzywami (kapusta, marchewka), sos pomidorowy (zabielany), ziemniaki, surówka z selera z brzoskwiniami (na bazie jogurtu), kompot B/J B/M B/G T: sos szczypiorkowy
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Wek z masłem, kiełbaską krakowską, ogórek małosolny, napar z lipy S,H:pieczywo pszenne J: b/g B/M- magr.b/mleczna
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Środa
Śniadanie
Bułeczka kajzerka z masłem, szynka krucha, papryka i sałatą, kakao Sy,T,: ml.sojowe, F,T: ml.owsiane H:ml.swoje B/M- magr.b/mleczna
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Khaki
Zupa
Ogórkowa z kaszą jaglaną (zabielana) B/M
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Kakaowe naleśniki z białym serem i dżemem wiśniowym, kompot B/M B/J B/G –dżem wiśniowy, O- naleśniki b/k
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Pieczywo słonecznikowe z masłem, pasta drobiową, pomidor i szczypiorek, herbata rooibos S,H:pieczywo pszenne J: b/g B/M- magr.b/mleczna
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Czwartek
Śniadanie
Kiełbaski na ciepło, pieczywo z masłem, papryka i ogórek, kawa zbożowa Sy,T,: ml.sojowe, F,T: ml.owsiane H:ml.swoje B/M- magr.b/mleczna
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Marchew
Zupa
Barszcz czerwony z ziemniakami (zabielany) B/M T: Ziemniaczana
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Gyros z piersi z kurczaka, delikatny sos czosnkowy (na zimno), ryż paraboliczny, surówka z marchewki, kompot B/M sos paprykowy
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Koktajl owocowy, wafitki, B/M: na jogurcie kokosowym
7
Mleko i produkty pochodne
Piątek
Śniadanie
Płatki ryżowe na mleku z rodzynkami, pieczywo wieloziarniste z humusem, ogórkiem i rzodkiewką, herbata z miodem i cytryną S,H:pieczywo pszenne Sy,T,: ml.sojowe, F,T: ml.owsiane H:ml.swoje T: rzodkiewka
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Mandarynka
Zupa
Krem z dyni i marchewki (zagęszczony ziemniakami) (zabielany) z grzankami B/M B/G
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Kotlet jaglano-rybny w sosie pietruszkowym, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem jabłka (na bazie jogurtu), kompot B/M B/J ryba soute b/j
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
4
Ryby i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Ciasto ucierane, napar rumiankowy B/M,B/J, B/G: wafle ryżowe, magr.b/mleczna, dżem
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  poniżej podajemy spis alergenów,  a w jadłospisie przy każdym daniu numer alergenu, jaki to danie zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)