Jadłospis

Jadłospis Klubu Malucha 'Bystrzaczek'
15.04 - 19.04.2024
Poniedziałek
Śniadanie
Płatki owsiane na mleku z suszoną śliwką, pieczywo wieloziarniste, humus, ogórek, delikatny napar rumianku B/M: pieczywo pszenne S,TL,: ml.sojowe, F,TK: ml.owsiane H: ml.swoje, J:pieczywo b/g, TK:rzodkiewka, S: pł.jaglane
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Mandarynka O:jabłko
Zupa
Pomidorowa z ryżem (zabielana)B/M T: Kalafiorowa z ryżem
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Pierogi z truskawkami polane masłem, woda z pomarańczą B/M B/J B/G Kluski śląskie b/j z sosem mięsno – warzywnym B/M polane masłem roślinnym
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Pieczywo słonecznikowe, masło, wędlina, pomidor i szczypiorek, herbata z miodem i cytryną B/M- magr.b/mleczna, TK:rzodkiewka JW.: pieczywo b/g
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
Wtorek
Śniadanie
Pieczywo graham, masło, wędlina, ogórek, tarta rzodkiewka, kakao S,TL,: ml.sojowe, F,TK: ml.owsiane H: ml.swoje B/M- magr.b/mleczna O:kawa zbożowa
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Jabłko
Zupa
Krupnik z kaszą jęczmienną i warzywami (zabielany) B/M JW: kasza jaglana
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Medalion wieprzowy, sos pieczeniowy, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem jabłka (na bazie jogurtu naturalnego), kompot B/M B/J B/G
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Budyń z musem owocowym, paluch kukurydziany, herbata rooibos B/M: kisiel (własny wyrób) z jogurtem kokosowym, JW.:budyń b/g
7
Mleko i produkty pochodne
Środa
Śniadanie
Pieczywo pszenne, masło, jajko gotowane, pomidor, szczypiorek, kawa zbożowa S,TL:ml.sojowe, F,TK: ml.owsiane H: ml.swoje J:pieczywo, wędlina - b/g, kakao, B/M- magr.b/mleczna B/J: wędlina TK: papryka
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Banan
Zupa
Z łupanego groszku z ziemniakami (-)
Danie Główne
Łazanki (makaron, kiełbasa, marchewka, kapusta biała, cebulka), kompot B/J B/G
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
Podwieczorek
Wek, masło, salami i tarty ser żółty, papryka czerwona, delikatny napar szałwii B/M: pieczywo pszenne, magr.b/mleczna, salami J:pieczywo b/g
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Czwartek
Śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku, chleb wieloziarnisty, masło, sałata, szczypiorek, herbata z jabłkiem i cynamonem B/M:graham S:b/cynamonu, S,TL: ml.sojowe, F,TK: ml.owsiane H: ml.swoje J:pieczywo b/g, B/M- magr.b/mleczna
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Kiwi S,O: jabłko
Zupa
Krem z pora i cukinii z grzankami (zabielany) B/M B/G
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Pieczona pałeczka z kurczaka, ryż paraboliczny, surówka z pekińskiej (na bazie jogurtu), kompot B/M
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Serniczek na zimno, napar 7 ziół B/M B/J B/G sernik na jogurcie kokosowym
7
Mleko i produkty pochodne
Piątek
Śniadanie
Sałatka makaronowa (makaron ryż, ogórek świeży, szynka, koperek), pieczywo, masłem, kawa zbożowa Sy,TL,: ml.sojowe, F,TK: ml.owsiane H: ml.swoje B/M- magr.b/mleczna . jogurt kokosowy J: pieczywo, makaron b/g, b,j
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Marchew
Zupa
Jarzynowa (zabielana) B/M
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Pulpecik rybny w sosie pomidorowym (zabielanym), ziemniaki, surówka z selera z brzoskwiniami (na bazie jogurtu), kompot B/G B/M B/J T: sos pietruszkowy
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
4
Ryby i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
9
Seler i produkty pochodne
Podwieczorek
Bułeczka maślana z kruszoną z masłem i dżemem, napar z dzikiej róży B/M B/J B/G wafle ryżowe, magr/bezmlecz
7
Mleko i produkty pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  poniżej podajemy spis alergenów,  a w jadłospisie przy każdym daniu numer alergenu, jaki to danie zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)