Jadłospis

Jadłospis Klubu Malucha 'Bystrzaczek'
03.10 - 07.10.2022
Poniedziałek
Śniadanie
Płatki owsiane na mleku, żurawina i banan, pieczywo wieloziarniste z masłem, sałatą i pomidorem, herbata z cytryną S:pł.orkiszowe, chleb O,An,Al.,Ad,S: ml.sojowe, F: ml.owsiane O,An,Al,Ad,S,F: humus
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Jabłko
Zupa
Rosół z ryżem, marchewką i zieloną pietruszką Al.: z makaronem
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Kluseczki leniwe polane musem ze śmietanki, twarogu i kiwi, kompot B/M: polane musem brzoskwiniowo – truskawkowym B/J, B/M: Kasza jaglana z musem brzoskwiniowo – truskawkowym
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Pieczywo słonecznikowe z masłem, wędliną, ogórek małosolny, herbata owocowa O,An,Al.,Ad,S: ml.sojowe, F: ml.owsiane O,An,Al,Ad,S,F: marg. b/m
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Wtorek
Śniadanie
Pieczywo graham z masłem, wędlina, szynka krucha, ogórkiem i szczypiorek, kakao O,An,Al.,Ad,S: ml.sojowe, F: ml.owsiane O,An,Al,Ad,S,F: marg. b/m
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Banan
Zupa
Krem z dyni i marchewki (zabielany) z grzankami B/M
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Kotlet jaglano-drobiowy z dodatkiem pomidorów, sos pomidorowy (zabielany), ziemniaki, mix sałat w sosie vinegrette, kompot B/J, B/M
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Rogal z masłem i powidłami, napar z lipy O,An,Al,Ad,S,F: marg. b/m, chleb
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Środa
Śniadanie
Tosty z serem i szynką, papryka i ogórek, kawa zbożowa O,An,Al.,Ad,S: ml.sojowe, F: ml.owsiane O,An,Al.,Ad,S,F: marg. b/m, vege ser
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Sok
Zupa
Ogórkowa z ryżem (zabielana) B/M, Al.: z kaszą kuskus
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Pyzy z mięsem polane masłem, kompot B/J, B/M z duszoną cebulką
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Jogurt owocowy, chałka z masłem herbata rumiankowa O,An,Al,Ad,S,F: jogurt kokosowy, wafle ryżowe
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Czwartek
Śniadanie
Bułeczka kajzerka z masłem, wędlina, papryką czerwoną i ogórkiem, kawa zbożowa O,An,Al.,Ad,S: ml.sojowe, chleb F: ml.owsiane O,An,Al,Ad,S,F: marg. b/m
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Marchew
Zupa
Barszcz czerwony z ziemniakami (zabielany) B/M
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Pieczeń ze schabu w sosie pieczeniowym, kasza jęczmienna, ogórek zielony (krojony w kostkę), kompot
1
Zboża zawierające gluten
Podwieczorek
Pudding ryżowy z musem owocowym, herbatniki, herbata rooibos O,An,Al.,Ad,S: ml.sojowe, wafitki F: ml.owsiane Al.:pł.jaglane wafitki
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Piątek
Śniadanie
Zupa mleczna z makaronem z rodzynkami i bananem, wieloziarnisty z masłem, sałata i papryka, herbata z cytryną O,An,Al.,Ad,S: ml.sojowe, chlebF: ml.owsiane O,An,Al,Ad,S,F: humus
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Mandarynka
Zupa
Pomidorowa z (drobnym) makaronem (zabielana) B/J, B/M
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Morszczuk soute, ziemniaki z koperkiem, marchewka z ananasem, kompot Al.: Kalafior (gotowany na parze) polany bułką tartą,
1
Zboża zawierające gluten
4
Ryby i produkty pochodne
Podwieczorek
Drożdżówka z serem, napar z szałwii O,An,Al.,Ad,S,F: wafle ryżowe z dżemem
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  poniżej podajemy spis alergenów,  a w jadłospisie przy każdym daniu numer alergenu, jaki to danie zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)