Jadłospis

Jadłospis Klubu Malucha 'Bystrzaczek'
23.05 - 27.05.2022
Poniedziałek
Śniadanie
Płatki owsiane na mleku, śliwka i banan, pieczywo wieloziarniste z masłem, sałatą i pomidorem, herbata z cytryną
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Jabłko
Zupa
Grysikowa z warzywami
1
Zboża zawierające gluten
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Naleśniki z białym serem i brzoskwinią, woda z pomarańczą
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Pieczywo słonecznikowe z masłem, wędliną, ogórek małosolny, herbata z dzikiej róży
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Wtorek
Śniadanie
Bułka grahamka z masłem, wędlina, szynka krucha, ogórkiem i szczypiorek, kakao
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Banan
Zupa
Kalafiorowa z ryżem i koperkiem (zabielana)
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Medalion z kaszy gryczanej z indykiem, sos beszamelowy, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem (na bazie jogurtu), kompot
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Koktajl truskawkowy, wafitki, napar z pokrzywy
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Środa
Śniadanie
Kiełbaski na ciepło, pieczywo z masłem, sałatą i rzodkiewką, kawa zbożowa
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Kiwi
Zupa
Krem serowo-ogórkowy (z ogórka kiszonego) (zabielany) z groszkiem ptysiowym
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Spaghetti bolognese (łopatka wieprzowa, pomidory, papryka, włoszczyzna, przyprawy), kompot
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
Podwieczorek
Ryż na mleku z tartym jabłkiem i cynamonem, herbata z cytryną
7
Mleko i produkty pochodne
Czwartek
Śniadanie
Sałatka makaronowa (makaron ryż, ogórek świeży, szynka), wek z masłem, herbata z cytryną
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Marchew
Zupa
Jarzynowa z kaszą jaglaną (zabielana)
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Delikatne duszonki beskidzkie (kiełbaska, ziemniaki, marchewka, kapusta biała), woda z cytryną i miętą
Podwieczorek
Jogurt owocowy, biszkopciki, herbata rumiankowa
7
Mleko i produkty pochodne
Piątek
Śniadanie
Zupa mleczna z makaronem z rodzynkami i bananem, wieloziarnisty z masłem, sałata i papryka, herbata z owocowa
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Mandarynka
Zupa
Pomidorowa z makaronem (nitki) (zabielana)
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Paluszki z fileta z mintaja, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, kompot
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
4
Ryby i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Babka piaskowa, herbata czarna porzeczka
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  poniżej podajemy spis alergenów,  a w jadłospisie przy każdym daniu numer alergenu, jaki to danie zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)