Jadłospis

Jadłospis Klubu Malucha 'Bystrzaczek'
10.03 - 14.03.2025
Poniedziałek
Śniadanie
Pieczywo słonecznikowe z masłem, wędliną, sałata i ogórek, kawa zbożowa B/M- marg. b/m, m.owsiane/ryżowe JW:pieczyw b/g kakao
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Jabłko
Zupa
Krupnik z kaszą jęczmienną i warzywami B/M JW: kasza gryczana
1
Zboża zawierające gluten
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Knedle z truskawkami polane masłem, kompot B/M B/G B/J Racuchy b/j z musem brzoskwiniowym
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
Podwieczorek
Wek z masłem, pasztecikiem drobiowym, ogórek małosolny, napar z lipy J: b/g, wędlina B/M- magr.b/mleczna, pieczywo pszenne
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Wtorek
Śniadanie
Płatki owsiane na mleku gruszką i orzechami włoskimi, pieczywo wieloziarniste z masłem, pomidorem i szczypiorkiem, herbata z cytryną B/M marg. b/m, m.owsiane/ryżowe , B/G ZG pieczyw b/g, pł jaglane OS: b/cytryny
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Marchew
Zupa
Koperkowo-kalafiorowa z ryżem (zabielana) B/M
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Kotlecik mielony (wieprzowy), ziemniaki, surówka z selera z brzoskwiniami (na bazie jogurtu), kompot B/J B/G B/M sos vinegret
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Pieczywo graham z twarożkiem i powidłami, napar z szałwii B/M: pieczywo, marg. b/m JW: b/g
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Środa
Śniadanie
Tosty z serem i szynką, rzodkiewka i ogórek, kawa zbożowa B/M- marg. b/m, m.owsiane/ryżowe JW:pieczyw b/g kakao
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Gruszka
Zupa
Barszcz czerwony z ziemniakami (zabielany) B/M
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Łazanki z białą kapustą, kiełbaską, marchewką i cebulką, kompot B/M B/G B/J
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Budyń z musem owocowym, herbatnik, herbata rooibos B/M B/J B/G - m.owsiane/ryżowe paluch kukurydziany
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Czwartek
Śniadanie
Bułeczka grahamka z masłem, serem żółtym, ogórkiem i rzodkiewką, kakao B/M- marg. b/m, m.owsiane/ryżowe, wędlina JW:pieczyw b/g OS: kawa zbożowa
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Banan
Zupa
Krem ziemniaczany z mielonym kminkiem, grzanki B/G B/M
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Pieczone udo z kurczaka (trybowane – bez kości), sos serowy, ryż paraboliczny, zielony groszek (gotowany na sypko), kompot B/G B/M
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Makaron z serem i musem owocowym, napar rumiankowy B/M B/G B/J Ryż na mleku z jogurtem kokosowym
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Piątek
Śniadanie
Płatki jaglane na mleku, brzoskwinią i słonecznikiem, pieczywo wieloziarniste z humusem, sałata i pomidor, herbata z cytryną B/M marg. b/m, m.owsiane/ryżowe , B/G ZG pieczyw b/g, makaron b/g
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Mandarynka
Zupa
Rosół z makaronem i warzywami B/G B/J
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Mintaj panierowany, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z marchewką, kompot B/M B/J B/G ryba soute
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
4
Ryby i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Ciasto ucierane z jabłkiem, napar mięta z jabłkiem B/M, B,J – mus owocowy, wafitki
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  poniżej podajemy spis alergenów,  a w jadłospisie przy każdym daniu numer alergenu, jaki to danie zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)