Jadłospis

Jadłospis Klubu Malucha 'Bystrzaczek'
29.05 - 02.06.2023
Poniedziałek
Śniadanie
Płatki owsiane na mleku, żurawiną i banan, wek z masłem, sałatą i pomidorem, herbata z cytryną S:chleb, orkiszowe O,An,Al.,Ad,S: ml.sojowe, T,F: ml.owsiane O,An,Al,Ad,S,F,T: marg. T b/pomidora
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Jabłko
Zupa
Grysikowa z warzywami i natką pietruszki
1
Zboża zawierające gluten
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Spaghetti bolognese (z mielonej łopatki wieprzowej), kompot B/J T b/pomidora
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
Podwieczorek
Pieczywo słonecznikowe z masłem, wędliną, ogórek małosolny, herbata z dzikiej róży O,An,Al,Ad,S,F,T: marg. b/m
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Wtorek
Śniadanie
Bułeczka kajzerka z masłem, wędlina, ogórkiem i papryką, kakao O,An,Al.,Ad,S: ml.sojowe, chleb T,F: ml.owsiane O,An,Al,Ad,S,F,T: marg. b/m
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Banan
Zupa
Ogórkowa z ryżem (zabielana) B/M
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Zraz drobiowy z warzywami (marchewka, kapusta biała) w sosie szczypiorkowym (zabielanym), ziemniaki, surówka colesław (na bazie jogurtu), kompot B/M B/J
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Deser owocowy z jogurtem i tartą gorzką czekoladą, herbatniki, napar z pokrzywy O,An,Al,Ad,S,F,T: jogurt kokosowy
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Środa
Śniadanie
Tosty z serem żółtym i szynką, ogórek i rzodkiewka, herbata z miodem B/M ser vege
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Kiwi
Zupa
Krem z brukselki (z włoszczyzną, czerwoną cebulą i ziemniakami) z grzankami (niezabielany) B/M
1
Zboża zawierające gluten
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Kluski na parze z nadzieniem kakaowym polane masłem, kompot Makaron b/j z owocami
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Wek z masłem, twarożek z rzodkiewką i ogórkiem, napar z lipy B/M- magr.b/mleczna Sy: pieczywo, B/M pasta warzywna
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Czwartek
Śniadanie
Pieczywo graham z masłem, wędlina, ogórkiem i szczypiorek, kawa zbożowa O,An,Al.,Ad,S: ml.sojowe, chleb T,F: ml.owsiane O,An,Al,Ad,S,F,T: marg. b/m
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Marchew
Zupa
Barszcz biały z ziemniakami i białą kiełbasą (zabielany) B/M
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Potrawka z indyka z warzywami (marchewka, kalafior, brokuł), ryż paraboliczny, kompot (1)
1
Zboża zawierające gluten
Podwieczorek
Pączek, napar 7 ziół D: wafle z dżemem
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Piątek
Śniadanie
Sałatka makaronowa (makaron ryż, ogórek świeży, szynka, koperek), pieczywo z masłem, herbata z cytryną O,An,Al,Ad,S,F,T: marg. b/m, jogurt kokosowy
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Gruszka
Zupa
Rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką (1,3,9) B/J
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Mintaj panierowany, ziemniaki z koperkiem, buraki (blendowane), kompot B/J
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
4
Ryby i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Twarożek z musem owocowym, wafitki, herbata rumiankowa O,An,Al,Ad,S,F,T: smoothie owocowe
7
Mleko i produkty pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  poniżej podajemy spis alergenów,  a w jadłospisie przy każdym daniu numer alergenu, jaki to danie zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)