Jadłospis

Jadłospis Klubu Malucha 'Bystrzaczek'
30.01 - 03.02.2023
Poniedziałek
Śniadanie
Płatki owsiane na mleku, żurawina i banan, pieczywo wieloziarniste z masłem, pomidorem i szczypiorkiem, herbata z cytryną S:pł. orkiszowe, graham O,An,Al.,Ad,S: ml.sojowe, F,T: ml.owsiane O,An,Al,Ad,S,F,T: humus
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Jabłko
Zupa
Ogórkowa z ryżem (zabielana) B/M
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Placki ziemniaczane ze śmietaną, kompot B/M: Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym B/J
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Pieczywo słonecznikowe z masłem, wędliną, ogórek małosolny, napar z mięty S: chleb, O,An,Al,Ad,S,F,T: marg. b/m
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Wtorek
Śniadanie
Pieczywo graham z masłem, wędlina, szynka krucha, ogórkiem i rzodkiewką, kakao O,An,Al.,Ad,S: ml.sojowe, F,T: ml.owsiane O,An,Al,Ad,S,F: marg. b/m
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Banan
Zupa
Jarzynowa (niezabielana)
1
Zboża zawierające gluten
Danie Główne
Kotlet mielony, ziemniaki, surówka z selera z brzoskwinią (na bazie jogurtu), kompot B/M B/J
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
9
Seler i produkty pochodne
Podwieczorek
Rogal z masłem i powidłami, napar z lipy O,An,Al,Ad,S,F,T: marg. b/m, S:wafel ryżowy
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Środa
Śniadanie
Tosty z serem i szynką, papryka i ogórek, kawa zbożowa O,An,Al.,Ad,S: ml.sojowe, F,T: ml.owsiane O,An,Al.,Ad,S,F: marg. b/m, vege ser
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Sok
Zupa
Krem z pora i cukinii z grzankami (zabielany) B/M
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Kakaowe naleśniki z serkiem waniliowym i wiśniami, kompot B/M B/J
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Deserek mleczny, chałka z masłem herbata rumiankowa O,An,Al,Ad,S,F,T: smoothie, wafitki
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Czwartek
Śniadanie
Bułeczka kajzerka z masłem, wędlina, papryką czerwoną i sałatą, kawa zbożowa O,An,Al.,Ad,S: ml.sojowe, chleb F: ml.owsiane O,An,Al,Ad,S,F: marg. b/m
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Marchew
Zupa
Z łupanego groszku z ziemniakami
1
Zboża zawierające gluten
Danie Główne
Pieczona pałeczka z kurczaka (trybowana – bez kości), sos serowy, ryż paraboliczny, buraki, kompot B/M sos porowy
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Pudding ryżowy z musem owocowym, herbatniki, herbata rooibos O,An,Al.,Ad,S: ml.sojowe, wafitki F,T: ml.owsiane Al.:pł.jaglane wafitki
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Piątek
Śniadanie
Zupa mleczna z makaronem z rodzynkami i bananem, wieloziarnisty z masłem, sałata i pomidor, herbata z cytryną O,An,Al.,Ad,S: ml.sojowe, chleb F,T: ml.owsiane O,An,Al,Ad,S,F,T: humus
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Mandarynka
Zupa
Krupnik z kaszą jęczmienną i warzywami (niezabielany)
1
Zboża zawierające gluten
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Mintaj soute, ziemniaki z koperkiem, surówka colesław (na bazie jogurtu), kompot B/M
1
Zboża zawierające gluten
4
Ryby i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Drożdżówka z serem, napar z szałwii O,An,Al.,Ad,S,F,T: wafle ryżowe z dżemem
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  poniżej podajemy spis alergenów,  a w jadłospisie przy każdym daniu numer alergenu, jaki to danie zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)