Jadłospis

Jadłospis Klubu Malucha 'Bystrzaczek'
06.12 - 10.12.2021
Poniedziałek
Śniadanie
Płatki owsiane na mleku, z bananem i żurawiną, chleb wieloziarnisty z masłem, sałata i papryka, herbata z cytryną
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Gruszka
Zupa
Krupnik na wywarze drobiowym z kaszą i warzywami (niezabielany)
1
Zboża zawierające gluten
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Naleśniki z białym serem i brzoskwinią, kompot
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Pączek, napar z mięty
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Wtorek
Śniadanie
Bułka grahamka z masłem, wędlina, szynka drobiowa, pomidor i szczypiorek, kakao
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Mandarynka
Zupa
Ogórkowa z koperkiem na wywarze wieprzowym z ryżem (zabielana)
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Pieczona pałeczka drobiowa, ziemniaki, surówka colesław (na bazie jogurtu naturalnego), kompot
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Budyń z musem, paluch kukurydziany, napar z lipy
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Środa
Śniadanie
Płatki ryżowe na mleku z rodzynkami i gruszką, wieloziarnisty z masłem, sałata i papryka, herbata z cytryną
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Sok
Zupa
Serowo-kalafiorowa na wywarze warzywnym (zabielana) z makaronem (falbanki)
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Pyzy z mięsem polane masłem i cebulką, kompot
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Pieczywo z pastą drobiową, ogórek małosolny, napar rumiankowy
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
Czwartek
Śniadanie
Bułeczka kajzerka z masłem, wędlina, rzodkiewką i ogórkiem, kawa zbożowa
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Jabłko
Zupa
Jarzynowa na wywarze wieprzowym z kaszą jaglaną (zabielana)
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Delikatne duszonki beskidzkie (kiełbaska, ziemniaki, marchewka, kapusta biała), kompot
Podwieczorek
Makaron z twarożkiem i owocami, herbata z cytryną
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Piątek
Śniadanie
Bułeczka grahamka z masłem, jajkiem, sałatą i pomidorem, kawa zbożowa
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Marchew
Zupa
Z łupanego groszku na wywarze wieprzowym z grzankami
1
Zboża zawierające gluten
Danie Główne
Paluszki z fileta z mintaja, ziemniaki, surówka z selera z brzoskwiniami (na bazie jogurtu naturalnego), kompot
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
4
Ryby i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Babka cytrynowa, herbata rooibos
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  poniżej podajemy spis alergenów,  a w jadłospisie przy każdym daniu numer alergenu, jaki to danie zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)