Jadłospis

Jadłospis Niepublicznego Przedszkola "Mały Bystrzak"
02.10 - 06.10.2023
Poniedziałek
Śniadanie
Pieczywo graham z masłem, wędlina, szynka krucha, ogórkiem i rzodkiewką, kakao Sy,T,: ml.sojowe, F,T,H: ml.owsiane B/M- magr.b/mleczna
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Jabłko
Zupa
Krupnik z kaszą jęczmienną i warzywami (niezabielany)
1
Zboża zawierające gluten
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Makaron penne a’la carbonara w sosie serowym z szynką i natką pietruszki, kompot B/M Makaron b/j z kurczakiem i warzywami (kukurydza, papryka, ananas, miód)
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Rogal z masłem i miodem, napar z lipy B/M: pieczywo, marg. b/m
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Wtorek
Śniadanie
Płatki orkiszowe na mleku z rodzynkami i gruszką, pieczywo wieloziarniste z humusem, pomidorem i szczypiorkiem, herbata z cytryną S:pł. orkiszowe, S,H:graham Sy,T,: ml.sojowe, F,T,H: ml.owsiane
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Banan
Zupa
Jarzynowa (z ziemniakami) (niezabielana)
1
Zboża zawierające gluten
Danie Główne
Medalion z mielonego kurczaka, ziemniaki, surówka colesław (na bazie jogurtu), kompot B/J, surówka z białej kapusty
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Deserek mleczny, chałka z masłem herbata rumiankowa B/M- jogurt kokosowy, wafitki
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Środa
Śniadanie
Tosty z serem i szynką, papryka i ogórek, kawa zbożowa Sy,T,: ml.sojowe, F,T,H: ml.owsiane B/M- magr.b/mleczna, ser vege
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Marchew
Zupa
Krem ziemniaczany z mielonym kminkiem (zabielany) z grzankami B/M
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Naleśniki kakaowe z dżemem wiśniowym, kompot B/J B/M
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Kabanoski, pomidorki koktajlowe, wek z masłem, napar 7 ziół S: chleb, O,AnAd,S,F,T: marg. b/m T:ogórek
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Czwartek
Śniadanie
Bułeczka kajzerka z masłem, wędlina, papryką czerwoną i sałatą, kawa zbożowa Sy,T,: ml.sojowe, F,T,H: ml.owsiane B/M- magr.b/mleczna S,H: pieczywo
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Gruszka
Zupa
Rosół z drobnym makaronem, warzywami i zieloną pietruszką B/J
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Pyzy z mięsem polane masłem, kompot B/J polane duszoną cebulką
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Serniczek na zimno z brzoskwinią i tartą gorzką czekoladą, herbata rooibos B/M serniczek na jogurcie kokosowym
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Piątek
Śniadanie
Zupa mleczna z makaronem, melonem i żurawiną, pieczywo wieloziarniste z humusem, sałata i pomidor, herbata z cytryną Sy,T,: ml.sojowe, F,T,H: ml.owsiane S,H: pieczywo, B/J-makaron b/j
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Arbuz
Zupa
Pomidorowa z ryżem (zabielana) B/M T: Koperkowa z ryżem
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Mintaj soute (kostka), ziemniaki, surówka z pekińskiej (na bazie jogurtu), kompot
1
Zboża zawierające gluten
4
Ryby i produkty pochodne
Podwieczorek
Drożdżówka z serem, napar mięta z jabłkiem B/M, B,J - chrupkie pieczywo kukurydziane z masłem orzechowym i dżemem H: z dżemem
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  poniżej podajemy spis alergenów,  a w jadłospisie przy każdym daniu numer alergenu, jaki to danie zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)