Jadłospis

Jadłospis Niepublicznego Przedszkola "Mały Bystrzak"
28.04 - 02.05.2025
Poniedziałek
Śniadanie
Pieczywo graham z masłem, wędlina, szynka krucha, ogórkiem i rzodkiewką, kakao B/M- marg. b/m, m.owsiane/ryżowe JW:pieczyw b/g OS: kawa zbożowa
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Jabłko
Zupa
Grysikowa z warzywami JW: Koperkowa z ryżem i warzywami
1
Zboża zawierające gluten
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Placki ziemniaczane ze śmietaną, kompot B/M B/J B/G z sosem pieczarkowym
1
Zboża zawierające gluten
2
Skorupiaki i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Rogal z masłem i dżemem, napar z lipy J: chleb b/g, B/M: pieczywo słonecznikowe , magr.b/mleczna
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Wtorek
Śniadanie
Płatki owsiane na mleku z rodzynkami i gruszką, pieczywo wieloziarniste z masłem, pomidorem i szczypiorkiem, herbata z cytryną B/M marg. b/m, m.owsiane/ryżowe , B/G ZG pieczyw b/g, pł jaglane OS b/cytryny
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Banan
Zupa
Krem SHREKA (zabielany) z grzankami B/M B/G
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Potrawka z kurczaka z warzywami (kalafior, brokuł, marchewka), ryż paraboliczny, kompot B/G
1
Zboża zawierające gluten
Podwieczorek
Maślanka owocowa, paluch herbata rumiankowa B/M- owocowy j.kokosowy, paluch
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Środa
Śniadanie
Bułeczka grahamka z masłem, jajko gotowane, papryka i sałatą, kawa B/M- marg. b/m, m.owsiane/ryżowe JW:pieczyw b/g OS: kawa zbożowa
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Marchew
Zupa
Barszcz czerwony z ziemniakami (zabielany) B/M
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Kluski na parze z nadzieniem czekoladowo-orzechowym polane masłem, kompot B/M B/J B/G Kluski śląskie b/j z masłem roślinnym i cynamonem
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
8
Orzechy
9
Seler i produkty pochodne
Podwieczorek
Kabanoski, pomidorki koktajlowe, wek z masłem, napar 7 ziół B/M: pieczywo pszenne, magr.b/mleczna
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Czwartek
Śniadanie
Święto
Piątek
Śniadanie
Wolne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  poniżej podajemy spis alergenów,  a w jadłospisie przy każdym daniu numer alergenu, jaki to danie zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)