Jadłospis

Jadłospis Niepublicznego Przedszkola "Mały Bystrzak"
03.04 - 07.04.2023
Poniedziałek
Śniadanie
Płatki jaglane na mleku z żurawiną i słonecznikiem, pieczywo wieloziarniste z masłem, papryka i sałata, herbata z cytryną Sy,T,Se,An,O: ml.sojowe, F,T: ml.owsiane B/M-magr.b/mleczna Sy: chleb
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Jabłko
Zupa
Grysikowa z warzywami i natką pietruszki
1
Zboża zawierające gluten
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Spaghetti bolognese (z mielonej łopatki wieprzowej), kompot T: b/pomidora B/J
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
Podwieczorek
Pieczywo z pasztecikiem wieprzowym, ogórek małosolny, napar rumiankowy Sy: pieczywo, pasta warzywna
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
Wtorek
Śniadanie
Pieczywo graham z masłem, szynka, pomidor i szczypiorek, kawa zbożowa Sy,T,Se,An,O: ml.sojowe, F,T: ml.owsiane B/M- magr.b/mleczna T:papryka
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Banan
Zupa
Ogórkowa z ryżem (zabielana) B/M
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Pierś drobiowa panierowana z sezamem, ziemniaki, buraki, kompot B/J
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
Podwieczorek
Wielkanocne jajka (biszkopcik, nasiona, lukier), napar z pokrzywy. Sy,F,T,Se,An,O,F,T: wafle kukurydziane z dżemem
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
Środa
Śniadanie
Tosty razowe z serem żółtym i szynką, ogórek i rzodkiewka , herbata z miodem B/M ser vege
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Gruszka
Zupa
Krem z brukselki (z włoszczyzną, czerwoną cebulą i ziemniakami) z grzankami (niezabielany)
1
Zboża zawierające gluten
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Kluski na parze z koktajlem jogurtowo-truskawkowym, kompot B/M Kopytka b/j z musem truskawkowym
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Wek z masłem, tartym serem, salami, ketchup, napar 7 ziół B/M-magr.b/mleczna Sy: pieczywo, B/M
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Czwartek
Śniadanie
Bułeczka kajzerka z masłem, wędlina drobiowa, papryką i rzodkiewką, kawa zbożowa Sy,F,T,Se,An,O: ml.sojowe, F,T: ml.owsiane B/M- magr.b/mleczna
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Marchew
Zupa
Barszcz biały z ziemniakami i białą kiełbasą (zabielany)
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Potrawka z indyka z warzywami (marchewka, kalafior, brokuł), ryż paraboliczny, kompot
1
Zboża zawierające gluten
Podwieczorek
Grysik na gęsto z owocami, herbatnik herbata z dzikiej róży Sy,T,Se,An,O: ml.sojowe, F,T: ml.owsiane S:wafitek
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Piątek
Śniadanie
Płatki owsiane na mleku z rodzynkami i płatkami migdałów, wieloziarnisty z masłem, sałata i ogórkiem, herbata z cytryną Sy,T,Se,An,O: ml.sojowe, F,T: ml.owsiane B/M-magr.b/mleczna Sy: chleb B/J
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Mandarynka
Zupa
Rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką B/J
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Mintaj panierowany, ziemniaki z koperkiem (drobno siekanym), surówka colesław (na bazie jogurtu), kompot B/J B/M
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
4
Ryby i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Placuszki bananowe, napar z szałwii B/M, B/J
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  poniżej podajemy spis alergenów,  a w jadłospisie przy każdym daniu numer alergenu, jaki to danie zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)