Jadłospis

Jadłospis Niepublicznego Przedszkola "Mały Bystrzak"
28.11 - 02.12.2022
Poniedziałek
Śniadanie
Płatki owsiane na mleku, żurawiną i banan, wek z masłem, sałatą i pomidorem, herbata z cytryną S:chleb, pł. orkiszowe O,An,Al.,Ad,S: ml.sojowe, F: ml.owsiane O,An,Al,Ad,S,FT: humus
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Jabłko
Zupa
Grysikowa z warzywami
1
Zboża zawierające gluten
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Makaron z sosem serowo-truskawkowym, kompot B/M, B/J z musem truskawkowym
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Pieczywo słonecznikowe z masłem, wędliną, ogórek małosolny, herbata z dzikiej róży O,An,Al,Ad,S,FT: marg. b/m
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Wtorek
Śniadanie
Bułeczka kajzerka z masłem, wędlina, ogórkiem i papryką, kakao O,An,Al.,Ad,S: ml.sojowe, chleb FT: ml.owsiane O,An,Al,Ad,S,FT: marg. b/m
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Banan
Zupa
Krem koperkowo-kalafiorowy z ryżem (zabielany) z dodatkiem flądry Al: z kaszą jaglaną, B/M
1
Zboża zawierające gluten
4
Ryby i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Pulpecik drobiowy w sosie warzywnym z mini marchewkami, ziemniaki, kompot B/J
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Deser owocowy z jogurtem i tartą gorzką czekoladą, herbatniki, napar z pokrzywy O,An,Al,Ad,S,FT: wafitki, jogurt kokosowy
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Środa
Śniadanie
Kiełbaski na ciepło, pieczywo z masłem, sałatą i rzodkiewką, kawa zbożowa O,An,Al.,Ad,S: ml.sojowe, FT: ml.owsiane O,An,Al,Ad,S,FT: marg. b/m
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Kiwi
Zupa
Barszcz czerwony z ziemniakami (zabielany) B/M
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Pyzy z mięsem polane masłem, kompot B/M polane duszoną cebulką, B/J
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Bułeczka z kruszonką, masłem i powidłami, herbata z cytryną O,An,Al,Ad,S,FT: wafle ryżowe
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Czwartek
Śniadanie
Pieczywo graham z masłem, wędlina, ogórkiem i szczypiorek, kakao O,An,Al.,Ad,S: ml.sojowe, FT: ml.owsiane O,An,Al,Ad,S,FT: marg. b/m
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Marchew
Zupa
Krem z dyni i marchewki (zagęszczony ziemniakami) (zabielany) z grzankami B/M
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Pieczeń ze schabu w sosie pieczeniowym, kasza jęczmienna, surówka z kiszonego ogórka z jabłkiem, szczypiorkiem i oliwą, kompot
1
Zboża zawierające gluten
Podwieczorek
Twarożek z musem owocowym, wafitki, herbata rumiankowa O,An,Al,Ad,S,FT: serniczek/ jogurt kokosowy
7
Mleko i produkty pochodne
Piątek
Śniadanie
Sałatka makaronowa (makaron ryż, ogórek świeży, szynka), pieczywo z masłem, wędliną, herbata z cytryną O,An,Al.,Ad,S: ml.sojowe, F: ml.owsiane O,An,Al,Ad,S,FT: marg. b/m // makaron b/jaj
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Śliwki
Zupa
Rosół z ryżem, marchewką i zieloną pietruszką B/M
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Burger z buraka, ziemniaki, surówka z białej kapusty z koperkiem (na bazie jogurtu), kompot B/M B/J
1
Zboża zawierające gluten
4
Ryby i produkty pochodne
Podwieczorek
Ciasto ucierane z jabłkiem, napar bukiet ziół O,An,Al,Ad,S,FT: mus owocowy, paluch kukurydziany
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  poniżej podajemy spis alergenów,  a w jadłospisie przy każdym daniu numer alergenu, jaki to danie zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)