Jadłospis

Jadłospis Niepublicznego Przedszkola "Mały Bystrzak"
22.07 - 26.07.2024
Poniedziałek
Śniadanie
Płatki kukurydziane z mlekiem rodzynkami i słonecznikiem, pieczywo wieloziarniste z masłem, ogórkiem i szczypiorkiem, herbata z cytryną B/M:graham S:b/cynamonu, S,T: ml.sojowe, F,T: ml.owsiane H:ml.swoje J:pieczywo b/g, B/M- magr.b/mleczna D: ml, piecz swoje, marg b/ml, O,D:b/miodu
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Arbuz
Zupa
Rosół z makaronem
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Nuggetsy z kurczaka, ziemniaki, surówka colesław (na bazie jogurtu naturalnego), kompot
Podwieczorek
Koktajl owocowy, chałka z masłem B/M- j.kokosowy, wafitki
Wtorek
Śniadanie
Pieczywo graham z masłem, wędlina, rzodkiewką i sałatą, kakao Sy,T,: ml.sojowe, F,T: ml.owsiane H:ml.swoje B/M- magr.b/mleczna . jogurt kokosowy J: pieczywo, b/g, T: rzodkiewka B/M wędlina D: piecz swoje, marg b/ml, kakao
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Jabłko D:kiwi
Zupa
Krem z warzywny (zabielany) z grzankami
Danie Główne
Naleśniki z dżemem, kompot
Podwieczorek
Pieczywo słonecznikowe z masłem, pasta z tuńczyka, pomidor i szczypiorek, herbata rooibos B/M- magr.b/mleczna, tuńczyk TK:rzodkiewka JW: pieczywo b/g D: piecz swoje, marg b/ml, tuńczyk:
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Środa
Śniadanie
Kasza manna na mleku, banan, pieczywo wieloziarnisty, masło, sałata, szczypiorek, herbata z jabłkiem i cynamonem B/M:graham, magr.b/mleczna S:b/cynamonu, S,T: ml.sojowe, F,T: ml.owsiane H:ml.swoje J:pieczywo
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Banan
Zupa
Ogórkowa z kaszą jaglaną (zabielana)
Danie Główne
Spaghetti bolognese (łopatka wieprzowa, pomidory, papryka, przyprawy), kompot
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
Podwieczorek
Kabanoski, pomidorki koktajlowe, wek z masłem, napar 7 ziół B/M: pieczywo pszenne, magr.b/mleczna TK: ogórek D: piecz swoje, magr.b/mleczna
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Czwartek
Śniadanie
Pieczywo graham, masło, wędlina, papryka i sałata, kakao S,T,: ml.sojowe, F,T: ml.owsiane H:ml.swoje B/M- magr.b/mleczna O:kawa zbożowa D: ml, piecz swoje, marg b/ml,
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Gruszka D:banan
Zupa
Pomidorowa z ryżem (zabielana)
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Placki ziemniaczane ze śmietaną, kompot
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Sałatka owocowa, biszkopcik, woda D pieguski/wafitki
Piątek
Śniadanie
Twarożek na słodko z musem truskawkowym, pieczywo wieloziarniste z masłem, herbata z cytryną B/M: pieczywo pszenne, marg b/ml, płatki ryżowe z jogurtem kokosowym J:pieczywo b/g,
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Marchew
Zupa
Krem z dyni i marchewki (zabielany) z grzankami
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Paluszki z fileta z mintaja, ziemniaki, surówka z marchewki, kompot
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
4
Ryby i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Babka piaskowa, napar rumiankowy B/M, B/J, B/G: pieczywo (b/g), magr.b/mleczna, dżem D:mus owocowy
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  poniżej podajemy spis alergenów,  a w jadłospisie przy każdym daniu numer alergenu, jaki to danie zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)