Za oknami coraz częściej szaro, mglisto i nieprzyjemnie. Okres jesienny wielu kojarzy się z częstymi, nawracającymi przeziębieniami. Możemy się jednak na to przygotować i zmobilizować układ odpornościowy do intensywnego wysiłku w tym trudnym okresie.
Przede wszystkim należy zadbać, aby w diecie dziecka znalazły się produkty bogate w składniki ważne dla odporności, takie jak:
1. CYNK – zwiększa odporność na zarażenia wirusowe i bakteryjne oraz aktywizującego komórki immunologiczne. Produkty obfitujące w cynk: orzechy, wołowina, ryż, jaja, fasola, soczewica.
2. ŻELAZO – choć kojarzy się z układem krwionośnym, jest również ważnym składnikiem wzmacniającym układ obronnym organizmu. Sporo żelaza zawiera podroby, czerwone mięso, kasza gryczana, kasze jęczmienna, amarantus, chleb razowy, fasola, morele, brzoskwinie, rodzynki. Wchłanianie żelaza zwiększa 2-3 krotnie witamina C.
3. SELEN – zwiększa liczbę przeciwciał odpornościowych i hamuje namnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Posiada właściwości antyoksydacyjne, stanowiąc skuteczną broń przeciw wolnym rodnikom. Źródła: orzechy brazylijskie, łosoś, tuńczyk, wołowina, filet z indyka.
4. PROBIOTYKI – żywe mikroorganizmy, które utrzymują prawidłowy skład mikroflory w jelitach oraz stymulują naturalną odporność. Jogurty, kefiry.
5. TŁUSZCZE NNKT omega-3 – mają antyzapalne właściwości oraz omega-6, które powodują wzrost namnażania „hormonów prozapalnych”, pobudzających układ odpornościowy. Produkty zawierające „zdrowe tłuszcze”: tłuste ryby, orzechy, oleje roślinne, kiełki, pestki, siemię lniane.
6. WITAMINY E i A – to naturalne przeciwutleniacze, które usuwają szkodliwe dla komórek wolne rodniki, są konieczne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Witamina E – kiełki, oleje roślinne, orzechy, pestki. Witamina A – wątróbka, masło, jaja, sery żółte, marchew, dynia, jarmuż, szpinak
7. WITAMINA C – gdy przeziębienie już trwa, warto zadbać o odpowiednią podaż Wit.C, może skracać czas trwania choroby oraz mobilizować organizm do walki.
8. WITAMINA D – ma zdolność do kształtowania zarówno wrodzonej, jak i nabytej odporności. Witaminę D znajdziemy w takich produktach jak: jaja, tłuste ryby morskie, sery żółte, masło, margaryny, podroby.
9. SULFIDY – związki siarki o działaniu bakteriobójczym, naturalne antybiotyki (znajdziemy je w cebuli i czosnku).
Gdy przeziębienie nas dopada, bądźmy sprytniejsi od wirusów
Źródło: www.zdrowyprzedszkolak.org