Lato to czas, kiedy mamy dostęp do bogactwa darów roślin, jest to doskonały czas by włączyć warzywa i owoce do naszego menu. Warzywa i owoce są znakomitym źródłem witamin i składników mineralnych, które zapewniają odpowiednie funkcjonowanie organizmu. Warto również pamiętać, że zawierają substancje przeciwutleniające. Warzywa i owoce dodają nam energii oraz wzmacniają naszą odporność. Zawarty w nich błonnik pokarmowy reguluje procesy trawienne, a także korzystnie wpływa na poziom cholesterolu. Najnowsza Piramida Żywienia (opracowana przez IŻŻ) umieściła warzywa i owoce u podstawy – jako najważniejszy element diety. Pamiętajmy, że wszelkie preparaty witaminowo-mineralne nie są w stanie zastąpić naturalnych ich źródeł.
Koktajle witaminowe
Koktajle witaminowe zwane „smoothies” są świetnym sposobem na przemycanie witamin i minerałów dzieciom. Dzieci, które nie zjadłyby takich ilości zielonych liści, mogą mieć je podane w formie pysznego, pożywnego i zdrowego koktajlu. Świetnie sprawdzają się takie warzywa, jak: sałata, szpinak, kapusta włoska, jarmuż itp. Można jednak także sięgnąć po pietruszkę czy liście pokrzywy lub kolendry. Należy pamiętać, aby nie łączyć produktów skrobiowych z owocami. W przypadku owoców jest całkowita dowolność. Unikać zaś należy dodatku cukru. Lepiej wykorzystać inne przyprawy do wzmocnienia smaku jak np. cynamon, sok z cytryny, miód. Warto dodać odrobinę oleju np. lnianego, z pestek winogron, oliwy z oliwek. Ułatwi to wchłanianie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach.
Ogromną zaletą smoothies jest duża zawartość chlorofilu, który nazywany jest też „roślinną krwią”.
Chlorofil wykazuje szeroki pozytywny wpływ na organizm ludzki:
- ma działanie neutralizujące na wolne rodniki,
- stymuluje układ odpornościowy,
- normalizuje ciśnienie krwi,
- redukuje nieprzyjemny zapach z ust, nieprzyjemny zapach ciała,
- oczyszcza krew oraz organizm z toksyn,
- wykazuje działanie detoksykacyjne na wątrobę,
- wspomaga walkę z anemią,
- oczyszcza jelita,
- pomaga odmłodzić organizm i dodać ciału energii.