Wiosna to czas, kiedy budzi się do życia świat roślin i zwierząt, ale również ludzi. Wiosna to doskonały czas na odbudowę. Nie zapominajmy również o pożywieniu dla mózgu. Mózg spełnia wiele funkcji: odbiera, przetwarza i przesyła informacje, jest odpowiedzialny za wszelakie procesy zachodzące w naszym organizmie, m.in procesy poznawcze, czyli umiejętności uczenia się i pamięci.
Najważniejsze składniki dla mózgu to glukoza i tlen.
Glukoza jest jedynym „pokarmem” energetycznym dla mózgu i jest odpowiedzialna za jego prawidłowe funkcjonowanie – w tym myślenie, zapamiętywanie, rozwiązywanie problemów, a ponadto wpływa na sprawność psychoruchową. Głównym jej źródłem powinny być produkty zbożowe (pieczywo razowe, kasze, płatki), ziemniaki, suche nasiona roślin strączkowych, owoce, które zawierają niski lub średni indeks glikemiczny. Wówczas glukoza uwalnia się stopniowo do krwi i utrzymuje się na stałym poziomie nawet do trzech godzin. Unikajmy nierównomiernych wysokich skoków i gwałtownych spadków glukozy we krwi, jakie zachodzą w przypadku spożywania produktów o wysokim indeksie glikemicznym, czyli w słodyczach opartych na białym cukrze czy produktach na bazie białej mąki.
Drugim “pokarmem” dla mózgu jest tlen. Dlatego warto zadbać codziennie o odpowiednie dotlenienie organizmu poprzez prawidłowe oddychanie (przez nos) oraz codzienną aktywność fizyczną na świeżym powietrzu.
UWAGA!
Jeśli zabraknie tych dwóch niezbędników, mózg ulega nieodwracalnym uszkodzeniom już po 4 minutach!
Oczywiście to nie wszystko!
Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 są niezbędne do utrzymania elastyczności wszystkich błon komórkowych, prawidłowego rozwoju, funkcjonowania tkanki nerwowej i przewodnictwa nerwowego. Największe źródło kwasów Omega-3 to ryby, olej lniany nieoczyszczony i oliwa z oliwek.
Neuroprzekaźniki – to one są odpowiedzialne za pracę mózgu i całego układu nerwowego. Najbardziej rozpowszechnionymi neuroprzekaźnikami są katecholaminy, kwas γ-aminomasłowy (GABA), serotonina i acetylocholina. Poprawiają nastrój, stymulują, motywują, wspomagają radzenie sobie ze stresem, wpływają pozytywnie na pamięć oraz procesy uczenia się. Zatem gdzie ich szukać? Neuroprzekaźniki powstają w naszych organizmach z przemian związków dostarczanych do naszego organizmu. Dlatego warto wzbogacić dietę w produkty takie jak chude mięso (jak drób oraz cielęcina), białe sery, ryby, orzechy, nasiona i ziarna, jajka, fasole, owies, brązowy ryż, awokado oraz suszone owoce