Jak wzmocnić odporność w okresie jesienno-zimowym?
Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy nasz organizm jest szczególnie narażony na infekcje. Zimą nasze organizmy są wychłodzone, dlatego potrzebujemy więcej ciepła, aby je ogrzać.
Zwiększona ilość gotowanych posiłków w ciągu dnia pomoże zachować energię i ciepło w organizmie. Warto postawić na ciepłe śniadanie, np. gotowaną owsiankę z bakaliami czy kaszę jaglaną z jabłkiem i cynamonem.
W okresie zimowym wskazane jest dostarczanie energii z ryb, mięsa pieczonego lub duszonego z ziołami, np. tymiankiem, oregano, kminkiem, kozieradką, kurkumą, imbirem, cynamonem. Stosowanie przypraw poprawia strawność pokarmu i wzmacnia odporność.
Zadbajmy, by w diecie nie zabrakło:
- zbóż, bogatych w minerały regulujące odporność (cynk, żelazo, magnez); najbardziej odpowiedni w tym okresie jest jęczmień (kasza, pęczak czy płatki), a dla osób zmagających się z katarem szczególnie polecana jest kasza jaglana, ryż brązowy z dodatkiem cynamonu lub kurkumy;
- zwiększonej ilości kwasów tłuszczowych omega 3, zawartych w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, nieoczyszczonym oleju lnianym, nasionach (słonecznik, pestki dyni, sezam), orzechach i migdałach, które są również źródłem mikro- i makroelementów;
- warzyw, takich jak: dynia, kalarepa, seler, cebula, czosnek, por i warzywa strączkowe;
- owoców i ich przetworów: jabłka, gruszki, żurawina, owoc dzikiej róży oraz orzechy i nasiona suszone;
- naturalnych soków z malin, aronii czy czarnego bzu (uwaga: z sokiem z czarnego bzu należy zachować ostrożność gdyż może spowodować nadmierny wykrztuśny kaszel).
Ograniczmy spożycie nadmiernych ilości cukrów, bo one powodują pozbywanie się z organizmu największej ilości witamin i mikroelementów, niezbędnych do aktywności układu immunologicznego.