Pasztet z fasoli

Składniki:

480 g ugotowanej lub 2 puszki białej fasoli
100 g surowej kaszy gryczanej niepalonej
50 ml oleju
1 jabłko
2  cebule
1 duży ząbek czosnku
100 g nasion słonecznika, podprażonych na suchej patelni
2-3 łyżki sosu sojowego tamari
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 owoce jałowca
1 goździk
1 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżeczka octu jabłkowego / winnego
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
1 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól i pieprz

sól i pieprz do smaku
olej ryżowy do smażenia

 

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną gotujemy według podstawowego przepisu. Poszatkowaną cebulę wraz z pokrojonym w kostkę jabłkiem smażymy na oleju wraz z liśćmi laurowymi, jałowcem, zielem angielskim i goździkiem. Gdy cebula zmięknie, dodajemy poszatkowany czosnek i chwilę smażymy. Wyjmujemy przyprawy i je wyrzucamy. Masę przekładamy do blendera, dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i pozostałe składniki. Blendujemy na gładką masę i próbuję – jeśli trzeba, solimy i pieprzymy do smaku. Keksówkę (ok. 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej masę i ją wyrównujemy. Pieczemy ok. 50-60 min w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy przez min. 12 h w foremce.

Smacznego

Przepis ze strony http://www.truetastehunters.com