Jadłospis

Jadłospis Niepublicznego Przedszkola "Mały Bystrzak"
29.04 - 03.05.2024
Poniedziałek
Śniadanie
Płatki owsiane na mleku z żurawiną, pieczywo wieloziarniste z masłem, sałatą i pomidorem, herbata z miodem i cytryną S,H: pieczywo pszenne Sy,T,D,: ml.sojowe, F,T: ml.owsiane H:ml.swoje T: rzodkiewka S: pł.jaglane
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Jabłko
Zupa
Pomidorowa z drobnym makaronem (zabielana) B/M B/G TK: Brokułowa
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Pierogi z mięsem polane masłem, kompot B/J B/M B/G Pyzy z mięsem
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Wek z masłem, kiełbaską krakowską, ogórek małosolny, napar z lip S,H: pieczywo pszenne J: b/g B/M- magr.b/mleczna
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Wtorek
Śniadanie
Pieczywo słonecznikowe z masłem, wędliną, sałata i ogórek, kawa zbożowa Sy,T,D,: ml.sojowe, F,T: ml.owsiane H: ml.swoje B/M- magr.b/mleczna
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Banan
Zupa
Krem z białych warzyw z grzankami (zabielany) B/M B/G
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Gulasz drobiowy, ziemniaki, ogórek kiszony (krojony w kostkę), kompot
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Kisiel z tartą gruszką, paluch kukurydziany, woda
Środa
Śniadanie
Święto
Czwartek
Śniadanie
Dzień wolny
Piątek
Śniadanie
Święto

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  poniżej podajemy spis alergenów,  a w jadłospisie przy każdym daniu numer alergenu, jaki to danie zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)