Jadłospis

Jadłospis Niepublicznego Przedszkola "Mały Bystrzak"
16.09 - 20.09.2019
Poniedziałek
Śniadanie
Bułeczka grahamka z masłem, wędlina drobiowa, ogórek i sałata, kawa zbożowa
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Banan
Zupa
Grysikowa na wywarze drobiowym z marchewką i zieloną pietruszką
1
Zboża zawierające gluten
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Pierogi z mięsem, cebulka, woda z cytryną i miętą
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Jogurt naturalny owocami, wafitki, herbata z cytryną
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Wtorek
Śniadanie
Płatki owsiane z żurawiną i migdałami, pieczywo wieloziarniste z masłem, sałatą i pomidorem, herbata malinowa
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Jabłko
Zupa
Koperkowa na wywarze drobiowym z ryżem (zabielana)
7
Mleko i produkty pochodne
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Pieczona pałeczka drobiowa, ziemniaki z koperkiem, surówka z czerwonej kapusty, kompot
Podwieczorek
Pieczywo z masłem, kiełbasą żywiecką suszoną, ogórek małosolny, herbata z cytryną
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Środa
Śniadanie
Kiełbaski na ciepło, pieczywo z masłem, ogórek i papryka czerwona, herbata z miodem
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Sok
Zupa
Krem kalafiorowo-brokułowy na wywarze warzywnym z grzankami (zabielany)
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Knedel czeski z koktajlem owocowym, kompot
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Wek z pastą jajeczna ze szczypiorkiem, pomidor herbata z jabłkiem i cytryną
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne
Czwartek
Śniadanie
Grysik na mleku z bananem, pieczywo wieloziarniste z masłem, pomidor i sałata lodowa, herbata malinowa
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Śliwka
Zupa
Ziemniaczana z kalarepką (zabielana)
7
Mleko i produkty pochodne
Danie Główne
Pieczeń ze schabu w sosie pieczeniowym, kasza gryczana, buraki, kompot
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Podwieczorek
Pudding ryżowy waniliowy z musem owocowym (7) herbata rumiankowa
7
Mleko i produkty pochodne
Piątek
Śniadanie
Bułeczka kajzerka z masłem i pasztet drobiowy, pomidor i szczypiorkiem, kakao
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
Owoc
Marchew
Zupa
Krupnik na wywarze drobiowym z kaszą jęczmienną i warzywami
1
Zboża zawierające gluten
7
Mleko i produkty pochodne
9
Seler i produkty pochodne
Danie Główne
Paluszki rybne, ziemniaki, marchewka z brzoskwinią, kompot
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
4
Ryby i produkty pochodne
Podwieczorek
Ciasto ucierane z rabarbarem, herbata rooibos
1
Zboża zawierające gluten
3
Jaja i produkty pochodne
7
Mleko i produkty pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  poniżej podajemy spis alergenów,  a w jadłospisie przy każdym daniu numer alergenu, jaki to danie zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)