Zapiekane naleśniki Shreka

Składniki na naleśniki:

70-80 g liści szpinaku
1 szkl. wody
2 szkl. mleka roślinnego
2- 2,5 szkl mąki pszennej
szczypta soli
50 ml oleju

 

Składniki na farsz:

½ brokułu

1 puszka lub słoik kukurydzy

3 marchewki

2 cebule

1 papryka

2 łyżki oleju

sos pomidorowy

opcjonalnie tarty ser krowi lub wegański

do farszu dodać można również jarmuż, pieczarki, pokrojonego w kostkę upieczonego kurczaka lub inne ulubione warzywa

 

Przygotowanie naleśników

Blendujemy liście szpinaku z mlekiem na jednolitą masę. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy (miksujemy). Odstawiamy ciasto na 15min. Smażymy naleśniki z obu stron na natłuszczonej patelni.

Przygotowanie

Dusimy na oliwie posiekaną w kostkę cebule, następnie dodajemy pokrojony w kostkę filet z kurczaka (jeżeli naleśniki będą w wersji mięsnej). Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Brokuł dzielimy na drobne różyczki. Paprykę kroimy w kostkę. Warzywa rozdrabniamy do takiej wielkości, jaką najbardziej lubią nasze dzieci. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Przygotowany farsz rozprowadzamy na naleśnikach, zwijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naleśniki polewamy sosem pomidorowym i zapiekamy  w piekarniku pod grzałką przez ok. 20 min. Naleśniki można posypać również tartym serem żółtym lub dołożyć go do farszu. Możemy także podawać polane śmietaną lub sosem czosnkowym.

 

Naleśniki można również przygotować w wersji klasycznej, wtedy cały farsz dusimy na patelni dodając warzywa, zaczynając od najtwardszych. Możemy je podać z ulubionym sosem pomidorowym lub czosnkowym.