10.11.2018
Zupa z soczewicy
Składniki:
- 2/3 szkl. czerwonej soczewicy
- 2-3 pokrojone w kostkę ziemniaki
- 1-2 pokrojone w kostkę marchewki
- 1/2 małego selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l wody
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki curry
- sól
Przygotowanie:
Dusimy na oliwie drobno posiekaną cebulkę, a kiedy się zeszkli dodajemy czosnek. Czosnek i cebulę dusimy jeszcze chwilkę. Następnie wlewamy 1,5 l wrzątku, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, seler, marchewkę, a po chwili również ziemniaki i soczewicę. Całość gotujemy. Kiedy warzywa i soczewica będą prawie miękkie, wlewamy przecier i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Dla dorosłych zupę możemy doprawić pieprzem cayenne. Zupę można również zmiksować na krem i podawać z razowymi grzankami.
Smacznego!